Festivalbloggen

Je suis complètement battue

Ikväll är det dags för årets temaföreställning, Jag blev slagen klockan fjorton och fyrtiofem. Nio europeiska teatrar kommer att ta sig ann Éléonore Merciers bok Je suis complètement battue (Han bara slog och slog). Under dryga nittio minuter kommer de tolka Éléonores anteckningar från 17 år på en kvinnojour.

Har du inte möjlighet att komma till Dramaten ikväll kommer vi även livestreama samtalet här:

Efter föreställningen blir det ett samtal på scen med författaren Éléonore MercierNyamko Sabuni, jämställdhetsminister, samt Angela Beausang, ordförande i ROKS, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer.  Samtalsledare är Katarina Wennstam, författare och journalist. Samtalet tolkas till svenska.

Jag blev slagen klockan fjorton och fyrtiofem arrangeras i samverkan med Svensk scenkonst och Sveriges länsteatrar deltar med egna arrangemang på temat kvinnomisshandel.

Johan Holmberg: ”Jag förväntar mig en omtumlande kväll”

Bergmanfestivalen närmar sig äntligen, och för att ladda har vi frågat några Dramatenprofiler vad de är mest nyfikna på i programmet. Först ut: Johan Holmberg, skådespelare och aktuell med rollen som den okände i Till Damaskus.

Vad är du mest nyfiken på under Bergmanfestivalen?
- ”Jag blev slagen klockan fjorton och fyrtiofem”, samarbetsprojektet mellan åtta europeiska teatrar på temat kvinnomisshandel.

Varför?
- Ett av de intressantaste inslagen på den förra Bergman-festivalen var Obama Victory Speech-projektet, då unga skådespelare från ett antal teatrar runt om i världen gjorde en personlig tolkning av den nyvalde presidentens ord. Därför ser jag mycket fram mot detta projekt. Jag förväntar mig en omtumlande kväll med vitt skiftande perspektiv, temperament och teaterestetik. Och diskussionen om våldet mot kvinnor är enormt viktig.