June 18, 2019

Hur du applicerar smink

Det finns flera olika tekniker till hur du kan applicera smink på bästa sätt. Det finns inget direkt rätt sätt utan det beror lite på vad du själv tycker fungerar för dig. Så länge det ser bra ut och du är noga med att använda rena produkter och verktyg finns det inget fel sätt. 

Det finns flera tekniker som make up-artister rekommenderar men eftersom alla använder olika tekniker är det svårt att veta vilket du ska använda. Det bästa är att du provar dig fram och ser vad som fungerar helt enkelt. Här listas några tekniker på hur du kan applicera de olika delarna av ditt smink. 

Primer och foundation 

För att skapa en bra och snygg make up börjar du alltid med basen. Det är viktigt att du har tvättat och återfuktat ansiktet för att få en mjuk hud att sedan applicera produkterna på. Det första steget är inget krav men vill du ha en jämn hud att applicera foundation på kan du använda en primer. 

Det finns olika primers beroende på vilken hudtyp du har och vilket resultat du vill få. Har du torr hy använder du till exempel en återfuktande primer. Primer går att applicera på olika sätt; med borste, fingrar eller beautyblender. T-zonen är den viktigaste delen av ansiktet att applicera primer på eftersom det är stället du oftast blir glansig på. 

Efter primer är det dags att applicera foundation. Det är viktigt att du har rätt färg på din foundation annars kan det se helt galet ut. När du sedan ska börja applicera är det bäst om du börjar i mitten på ansiktet och arbetar utåt. Kom ihåg att buffa och inte måla för att slippa ränder. 

Concealer och puder 

Concealer är en bra produkt att använda när du vill dölja mörka ringar eller andra ojämnheter. Vissa personer väljer att applicera concealer före foundation och det fungerar lika bra. Det finns olika typer av concealer, krämiga och flytande. Du bestämmer själv vilken du vill använda men det rekommenderas att använda krämiga när du vill dölja blemmor och liknande. 

Concealer kan du också applicera med hjälp av en sminkborste, beautyblender eller fingrar, även här är det viktigt att du buffar på den lite försiktigt och inte målar på den. Använder du målarrörelser kan det bli randigt och du kan råka förstöra din foundation ifall du applicerade den innan. Efter concealer är det dags för puder. 

Det är inget krav att använda puder för att skapa en snygg makeup men det kan vara bra att använda för att sminket ska hålla lite längre. Det finns olika puder, du bestämmer vilket du vill använda. Det finns puder som inte syns utan endast gör ditt ansikte mer matt och puder som ger extra täckning. 

Contouring och rouge 

Contouring är precis som alla andra steg inget krav. Du väljer själv hur du vill att ditt smink ska se ut i slutet. Med tanke på att foundation ofta döljer de naturliga skuggorna som vi har i ansiktet kan det dock vara en bra idé att skulptera lite med hjälp av contouring. 

Contouring placeras där de naturliga skuggorna faller, under kindbenet, pannan och käkbenet. Det fungerar bäst att applicera med hjälp av en fluffig borste. Foundation kan också dölja den naturliga färgen många har på sina kinder och detta kan du framhäva med hjälp av en rouge. Det appliceras bäst med en cirkelrörelse på kindäpplet. 

Ögonskugga, eyeliner och ögonfransar 

Ögonskuggan placeras självklart på ögonlocket. Du kan välja om du vill använda en primer till ögonlocket om du vill få en jämn hy och få färgen att räcka längre. Det finns inga regler för hur du applicerar ögonskuggan. Använd en borste eller fingrar. Här kan du ha lite roligt och leka med olika färger. 

Det sägs dock att det bästa är om du placerar en basfärg, sedan en mörkare färg på yttre delen av ögonlocket och även i vecken på ögat, se till att du blandar ordentligt så inga tydliga linjer syns. Vill du sedan ha eyeliner som framhäver ögat ännu mer placerar du det vid fransarna. 

Du kanske har hört talas om ett kattöga? Dra eyelinern längs den övre franslinjen och avsluta med en liten “svans” vid utsidan av ögat. Det sista steget när det gäller ögonen är fransarna. En mascara är allt du behöver. Vissa väljer dock att använda lösögonfransar som du limmar fast på franslinjen, ungefär på samma ställe som eyelinern. 

Ögonbryn 

Det pratas mycket om att ögonbryn antingen kan göra eller förstöra en hel make up-look. Om du redan har fina ögonbryn behöver du självklart inte göra något men många väljer att måla sina ögonbryn, antingen för att göra dem mer jämna i färgen eller för att få dem att se lite större ut. 

Även här är det viktigt att du har rätt färg på din ögonbrynsprodukt. Det finns olika produkter att välja mellan och du måste själv avgöra vilken du tycker fungerar bäst. Det finns puder som du med hjälp av en liten pensel/borste kan applicera. Det finns även pennor du kan använda för att “rita” eller fylla ut dina ögonbryn. 

Det du måste tänka på är att följa den naturliga formen på dina ögonbryn så nära du kan. Annars kan det se lite tokigt ut. Har du väldigt tunna och nästan osynliga ögonbryn kan du prova att fylla i dom på lite olika sätt för att se vilket som passar ditt ansikte bäst. 

Läppar och settingspray 

Vill du även måla dina läppar finns det många alternativ på vad du kan använda. Det finns läppennor, läppstift, läppglans och andra intressanta produkter. Det första du måste göra är att välja vilken färg du vill ha, det finns alla möjliga färger från naturliga till blå. De olika läpprodukterna kommer ofta med en borste som du kan använda. 

En del personer väljer att först använda en läppenna för att göra tydliga linjer var läpparna går, sedan ett läppstift i en liknande färg och sist ett läppglans för att få färgen att räcka längre eller för att framhäva dem ännu mer. Sist kan du använda en settingspray på ansiktet för att sminket ska räcka så länge som möjligt. 

Borstar och svampar 

Det finns flera olika sminkverktyg du kan använda för att applicera ditt smink. Det bästa för en bra foundation är att använda en beautyblender och buffa in din foundation. För ögonskuggor är det mindre borstar som gäller och mascara och läpprodukter kommer oftast med en inbyggd borste/pensel. Använder du helst fingrarna? Se till att de är rena! 

SHARE:
Skönhet 0 Replies to “Hur du applicerar smink”