June 18, 2019

Att koka ett ägg

Att koka ett ägg kan verka enkelt i teorin men att få det lagom hårt kokat oavsett om du föredrar ett löskokt eller hårdkokt ägg kan vara desto svårare i praktiken. Med några enkla knep kan ägget bli precis som du vill ha det varje gång. Det knepiga är att det inte finns några exakta koktider eftersom tiderna beror på äggets storlek, vilken konsistens du vill ha på gulan och om du lägger ägget i kokande eller svalt vatten. Ytterligare en faktor är hur färskt ägget är. Äldre ägg hårdnar snabbare och kan koka i en högre temperatur än färska ägg som helst bara ska sjuda. 

Köper du ägg i butik kan du räkna med att du inte är färska och du kan därför koka dem i högre temperaturer. För att få ett ägg som väger 50 gram löskokt gäller en koktid på sex minuter. Öka en minut för medelstora ägg och ytterligare en minut koktid för stora ägg som väger 70 gram. Tiderna gäller för ägg som läggs ner i sjudande vatten. Spola gärna äggen med ljummet vatten innan du lägger ner dem i kastrullen och lägg aldrig ner dem i kokande vatten för att undvika att skalet spricker. Glöm inte heller att ta tiden. 

Mjukkokt ägg 

Tycker du om mjukkokta ägg där vitan är helt fast och där gulan är mjuk men inte helt lös? Då bör du koka ett mediumstort ägg på omkring 60 gram i nio minuter. Tänk på att alltid kyla ner äggen efter att du har hällt av vattnet annars fortsätter ägget att stelna. Då finns det risk att ägget blir mer hårdkokt än du önskar. Det kan vara på gränsen att mjukkokta ägg klarar av att skivas i en äggskivare, det kan helt enkelt bli för kladdigt. De passar däremot utmärkt att mosa och ha som pålägg på smörgåsen eller att skiva ner i en tomatsoppa. 

Några andra användbara tips oavsett vilken konsistens du vill att ägget ska ha är att vattnet precis ska täcka äggen, att du ska koka utan lock, att du inte ska stormkoka, att flera ägg i samma kastrull kräver längre koktid och att alla ägg bör väga lika mycket. Just att koktiden förlängs om du kokar fler än ett ägg kan vara klurigt. Som med mycket annat i livet är det erfarenheter och eventuella misstag som lär dig hur du ska få äggen precis som du vill. Börja med att förlänga koktiden en minut och testa dig fram tills du får kläm på det. 

Koka ägg i kallt vatten 

Om du lägger ner dina ägg och börjar tillaga dem i kallt vatten gäller andra tider. Små ägg, det vill säga de som väger under 50 gram, blir löskokta om du lägger i dem i kallt vatten som får koka upp och fortsätta koka i två minuter. Förläng tiden med en minut för varje storlek som äggen ökar. Små ägg med medelkokt gula blir klara på fem minuter och för en fast gula ska små ägg som läggs i kallt vatten koka i sex minuter. Stora ägg bör koka i sju till åtta minuter. Tiderna gäller ägg som är cirka två veckor. 

Färska ägg har tunnare skal, vilket gör att de spricker lättare än ett äldre ägg. Därför behöver de hanteras mer varsamt och de bör bara sjuda. Hur vet du hur gammalt ägget är? Lägg ägget i en bunke med mycket vatten. Ligger ägget kvar på botten är det färskt. Reser det på sig är det omkring en vecka gammalt och om det är för gammalt flyter det upp till ytan. Då bör du kasta ägget eftersom det är ruttet och inte bra att äta eller laga mat med. Ägg håller längre samt du kan öka hållbarheten genom att förvara dem med spetsen nedåt i kylskåp. 

Koka ägg i ugnen 

Att koka ägg i ugnen kanske inte är så vanligt men det är ett bra och enkelt sätt att få lagom kokta ägg. Observera att tillagningsmetoden endast fungerar om du har en ugn med ånga. Sätt in hela pappkartongen med äggen i ugnen. Ånga i 13 till 14 minuter och skölj därefter äggen i kallt vatten. Vitan blir fast och gulan bli lagom krämig. Detta knep är särskilt bra om du vill servera kokade ägg till många personer. Tiden beräknas på medelstora ägg från 53 till 63 gram. Köper du ägg i affär som kommer från en industri brukar vikten stå angivet på förpackningen. 

Svensk äggproduktion ska uppfylla ett antal regler kring djurhållning, låg miljö- och klimatpåverkan samt livsmedelssäkerhet. Att reglerna uppfylls och följs kontrolleras av Jordbruksverket och de har också en informationsavdelning för dig som vill hålla egna höns. Fördelen med egna höns som inte är en del av en industri är att hönsen hålls som husdjur och inte slaktas efter att de fullgjort sitt arbete. Det är dock viktigt att du är påläst om bland annat smittskydd för att förhindra att sjukdomsframkallande mikroorganismer når hönsen. Dessa organismer kommer ofta från andra fåglar som nya höns till gården eller från höns på en utställning. 

Fantastiskt livsmedel 

Ägg är ett av de livsmedel som kan användas på flera sätt. Du kan koka det, steka det, pochera ägget, göra en omelett, ha det i maträtter som gratänger, frittata och pannkaka. Du kan också använda det i bakning eller när du gör såser och röror. Att koka ett ägg är kanske något av den enklaste men samtidigt godaste och matigaste rätten som du kan frambringa under tio minuter. Dessutom kan du variera konsistensen genom att låta det koka olika länge. Visste du att vita och bruna ägg smakar likadant men att det endast är omkring fem procent av äggen som är bruna? 

Äggkokare 

Tycker du att det verkar svårt att koka ägg i kastrull? Då kan du exempelvis investera i en äggkokare. Det är dessutom mer energisparande och därmed bra både för klimatet och för din plånbok. En äggkokare har vanligtvis plats för sju stycken ägg även om de förekommer i andra storlekar. Maskinerna klarar av att koka såväl lös-, medel- som hårdkokta ägg. I en äggkokare läggs äggen i hållare ovanför en bottenplatta med ett värmeelement. Sedan doserar du vattenmängd utifrån hur du vill ha dina ägg. Priset för en kokare ligger från 199 kronor och uppåt beroende på modell och märke. 

SHARE:
Mat 0 Replies to “Att koka ett ägg”