June 18, 2019

Hur du blir lycklig

Har du funderat över lycka någon gång eller hur du blir lycklig i livet? Då är denna guide för dig. När det kommer till lycka finns det flera faktorer som påverkar, som till exempel var du befinner dig i livet, hur nöjd du är med din tillvaro, om du saknar något eller om du känner att du har en meningsfull vardag. Att vara lycklig handlar inte enbart om pengar som många kan tro och det är faktiskt inte materiella saker som gör oss lyckliga trots att samhället är uppbyggt på konsumtion. Det kan vara en tillfällig lycka, men det är inte äkta. 

Om du verkligen vill bli lycklig är det viktigt att du hittar en mening med livet. Vad detta är kan se väldigt olika ut beroende på vem du är. Vissa brinner för att hjälpa andra människor, medan andra kan hitta lyckan genom att engagera sig i intressanta projekt och arbetsuppgifter. Självförverkligande är en stor del av lycka och många människor som startar egna företag eller jobbar ideellt kan vara några av de lyckligaste. Att arbeta för någon annan ger dig inte nödvändigtvis tillräckligt med stimulans i livet, även om det kan hjälpa till att betala räkningarna och ge dig möjligheter att resa och köpa saker. 

Självförverkligande 

Vi människor brinner för olika saker och om vi kan kombinera våra hobbyn och intressen med att tjäna pengar är det något som garanterat gör oss lyckliga. De allra lyckligaste människorna brinner för det som de arbetar med och det finns flera exempel på sådana personer i samhället. Du har säkert hört att du är din egen lyckas smed och detta innebär att du behöver förverkliga dig själv. Vad är det du brinner för och vad kan du tänka dig att arbeta med? Det är faktiskt många svenskar som inte har en aning om vad de vill göra även om de är utbildade och arbetar dagligen. 

Samhällets normer säger till oss hur vi ska agera och vikten av att utbilda oss men du får aldrig några riktlinjer om hur du blir lycklig. Detta är en stor anledning till varför människor väljer att söka jobb för att försörja sig men inte för att leva. Det är tråkigt att se eftersom det finns många olika sätt som du kan förverkliga dig själv på. Många är även rädda för att förlora sitt jobb och av den anledningen stannar de kvar även om de vantrivs. Att hitta lyckan handlar mycket om att våga ta risker och chansa – även om det känns obekvämt. 

Res och se världen 

Ett av de absolut bästa sätten att hitta lyckan är att se sig omkring i världen. Detta ger dig oförglömliga minnen och upplevelser som du kommer att bära med dig under alla dina år i livet. Du ser även hur andra kulturer fungerar och hur mycket de skiljer sig från vår egen kultur. Du kommer säkert märka hur andra människor lever för dagen eller vikten om att ta hand om familjen när det inte finns ett socialt skyddsnät. I Sverige är vi väldigt skyddade och bekväma när det gäller det mesta, men du kan lära dig mycket av att resa runt i världen. 

Att se hur människor är lyckliga även när de inte har några ägodelar kan ge dig flera insikter, framförallt när det kommer till vårt konsumtionssamhälle. Lycka handlar mycket om hur nöjd du känner dig i din tillvaro och genom att utforska andra kulturer och verkligen ge dig in för att försöka förstå dem kan det öppna helt nya dörrar. Du kan lära känna människor som kan lära dig mycket i livet och genom att se hur litet Sverige är jämfört med många andra länder kan du få helt nya insikter om världen. Du kanske till och med väljer att flytta utomlands! 

Relationer 

Ingen vill vara ensam och det är av stor vikt att du har bra relationer till vänner och din partner. Vissa tycker om att leva som singlar, medan andra brinner för ett familjeliv. Lär känna dig själv först och främst innan du ger dig in i en relation med någon annan och när du är helt klar med vad du vill kan du påbörja en romantisk relation. Många skilsmässor idag beror på att man har levt ihop länge, men aldrig riktigt pratat om vad man vill i livet. De flesta av oss vet inte vad vi vill, men det är inget fel i det. 

Att hela tiden utforska nya möjligheter är viktigt för oss människor, särskilt när det gäller att söka lycka. Försök att fokusera på hur du känner dig istället för att lägga stor vikt på materiella ting. Hoppa inte in i relationer bara för att samhällets normer säger att du måste ha en partner. Ta tid för dig själv och reflektera över var du befinner dig i livet och vad du vill. Ingen är lycklig hela tiden, men att göra det så bra som möjligt för dig i ditt liv är ett steg på vägen. Genom att först lära känna dig själv får du en bra grund att stå på. 

Fokusera dig på det som du kan kontrollera 

Mycket i livet handlar om saker som är utanför din kontroll och om du oroar dig för mycket över händelser som du inte kan påverka blir du bara än mer stressad. Stress är väldigt vanligt i Sverige och det beror till stor del på att företagen effektiviserar arbetsuppgifter så mycket som möjligt. Detta sker dock på din bekostnad eftersom du inte får hjälp med uppgifterna och till slut kan du gå in i väggen. Ett tips är att fokusera på det viktiga och framförallt det du kan styra över. Om något inte går att genomföra på egen hand, gör det inte. Ingen tackar dig om du bränner ut dig. 

Sammanfattning 

Att hitta lycka i livet handlar mycket om att känna efter var du befinner dig i livet, vad du vill, och hur väl du känner dig själv. Det är även bra att endast fokusera på det du kan styra över och att ge sig iväg för att upptäcka världen. Då kan du få influenser och minnen för livet, samt även andra synsätt på livet. Många kulturer skiljer sig mycket från den svenska och i flera länder lever de mer för dagen. Du kan hitta lyckan genom att fokusera på det viktiga i livet och jobba med något som du brinner för. 

SHARE:
Hälsa 0 Replies to “Hur du blir lycklig”