June 18, 2019

Så här får du dina tänder vita

Att dina tänder blir mörkare med åren är helt naturligt även om orsakerna till missfärgningar och tonade fläckar kan bero på olika saker. Rökare och snusare är exempelvis en kategori människor som tenderar att ha missfärgade tänder. Även kaffe, vin och te kan ge dig fläckar och mörka tänder liksom viss medicinering eller sjukdom. 

Det finns lyckligt nog flera sätt för att förbättra dina tänders välmående när det kommer till färgen. Både för dig som gillar “huskurer” och dig som behöver mer konkreta åtgärder. Fräscha tänder kan kännas som ett minne blott, men med rätt metod och underhåll finns det stor chans till att återigen få det där vita leendet på läpparna! 

Nikotin – en mångsidig bov 

Att skippa nikotin är ett av de allra bästa tipsen för dig som vill ha ett vitt och fräscht leende. Vi behöver inte ta upp alla hälsomässiga effekter nikotin har på ditt välmående (de är många!), men om vi talar om dina tänder är just nikotinet ett “gift” som försämrar och missfärgar tandraden. 

Utöver nikotinet är det tjäran som finns i cigaretter som missfärgar dina tänder. Till färgen är dock nikotin färglöst, men den blir gulaktig när den hamnar i kontakt med syremolekyler. Även snus innehåller tobak med tjära och nikotin, vilket innebär att både snusare- och rökare gör bäst i att omedelbart försöka bli kvitt sitt nikotinberoende. 

Bli dock inte besviken om dina tänder bums inte blir vita igen efter det att du slutat med nikotin. Din kropp och dina tänder behöver tid för att återhämta sitt forna skick – vissa delar av kroppen går aldrig att återställa efter reguljär nikotinanvändning. Sköter du dina tänder kommer du dock snart märka skillnad! 

Tandborstning och rätt tandkräm 

Det kan låta som en klyscha att borsta tänderna morgon och kväll för att få ett vitt leende. Faktum är dock att den klassiska tandborsten och en bra tandkräm räcker långt för att hålla missfärgningar och fläckar borta. Kom även ihåg att använda tandtråd för att ta bort bakterier som kan göra att dina tänder ser ofräscha ut. 

Vill du säkerställa dina tänders välmående är det stående tipset att rådfråga din tandläkare om vilken tandkräm du bör borsta tänderna med. Vi har olika behov beroende på känslighet och eventuella sjukdomar, men det finns ett stort antal tandkrämsvarianter som är hälsosamma på många plan. Fråga din tandläkare vid nästa besök – de vet ofta bäst! 

Är det just vita tänder du är på jakt efter finns det ett par tandkrämsmärken som utmärker sig för att just motverka missfärgningar. Huruvida de faktiskt fungerar är inte helt lätt att säga, men de innehåller vissa tillsatser som på ett eller annat sätt “slipar” och återställer en ljusare ton på dina tänder. 

Husliga kurer för vitare tänder 

Låter det knasigt att skölja munnen med oliv- eller sesamolja? Faktum är dock att det finns huskurer som ger ett vitare leende. Det kanske inte låter som det godaste du valt att bjuda munnen på men det verkar mot smutsiga tänder. Denna typ av munskölj med oljor kan förhindra karies och speciellt kokosolja sägs göra tänderna vita. 

Juicer och frukt är nyckelord inom den hälsosamma livsstilen men de kan vara förödande för dina tänders hälsa. Både frukt, juicedrinkar och smoothies kan ge frätskador på tänderna. För att undvika detta finns det några stående tips att hålla sig till. Ett av dessa är att inte borsta tänderna direkt efter att du exempelvis ätit ett syrligt äpple. 

Tandblekning hemma 

Vill du få ett snabbare resultat när det kommer till vita tänder är tandblekning ett alternativ. För dig som vill göra det på hemmaplan kan du använda ett startkit med skena och gel. Dessa kan du smidigt köpa på apoteket eller online och själva innehållet är lite mindre koncentrerat än hos tandläkaren eller kliniker. 

Ditt resultat kan, om du lyckas att utföra det på egen hand, bli riktigt bra även om du använder dig av ett egenformat munskydd. Det bör dock sägas att tandblekning på hemmaplan är betydligt bökigare än när du låter ett proffs ta sig an ditt bett. Har du gjort det någon gång blir det däremot genast mycket enklare. 

Vilket märke du väljer att använda är upp till dig; det finns en uppsjö av olika produkter på nätet. Ett tips är att höra dig för i din omgivning för att se om någon kan rekommendera ett startkit från något märke. Du kan även hitta recensioner online av andra som gjort tandblekning hemma med produkten i fråga. 

Professionell tandblekning 

Känns det som att dina tänder är värda en professionell behandling kan du idag hitta kliniker och tandläkare på de flesta orter som utför tandblekning. Ditt mål bör dock för dina tänders välmående aldrig vara annat än att uppnå en naturlig vithet; när tänder ser onaturligt vita ut ser det istället konstigt ut. 

En så kallad LED blekning är en professionell blekning som snabbt ger dig vita tänder; ofta lite för vita tänder. Ingredienserna är nämligen starka och LED-lampan som används under sessionen gör att hela behandlingsprocessen går snabbt. Detta innebär i sin tur att metoden ofta kan göra ont hos patienter med känslig mun. 

Det finns ändå ett sätt att bleka tänderna hemma med professionell standard. Det är när din tandläkare gjuter dig en skena som du sedan ska använda under ett par timmars tid under några veckor. Ett dyrare alternativ än när du köper ditt egna startkit men däremot större chans till ett perfekt resultat tack vare den anpassade skenan. 

En glad mun är en vacker mun! 

Oavsett om du har den helt perfekta tandraden eller inte finns det inga anledningar till att le mindre. Ett leende och en glad mun gör mycket för hur hela du som person och dina tänder uppfattas. Självklart syns skadade tänder mer när du ler, men å andra sidan visar du upp en självsäkerhet som väger upp ett missfärgat leende! 

Vill du inte pyssla med blekningar på hemmaplan eller i tandläkarstolen gäller det att sköta dina tänder och se till att tänderna inte blir värre. Håll din mun fräsch och odör borta genom att borsta tänder och håll leendet i trim så ska du se att även dina tänder känns som ett mindre problem! 

Sammanfattning 

Missfärgningar på tänder kommer med åldern, med sjukdom eller som en orsak av bland annat nikotinanvändning. Det vita leendet kan kännas avlägset, men det finns kurer att ta till. Bli kvitt rökningen, skölj munnen med olja och borsta tänderna med rätt tandkräm är några tips. Svagare tandblekning kan du göra hemma eller genom professionell behandling för en snabbare effekt. 

SHARE:
Hälsa 0 Replies to “Så här får du dina tänder vita”