June 18, 2019

Hur du sover bättre

Att sova bra är något alla måste göra för att du ska må bra och för att kroppen och hjärnan ska fungera optimalt. De flesta har förmodligen haft svårt att sova åtminstone en gång i livet. Det sägs att de flesta behöver mellan sex till nio timmars sömn per natt. Att ha sömnsvårigheter en natt är inte farligt men skulle det handla om flera nätter i rad kan det leda till olika problem. Problemen kan vara allt från större risk att bli sjuk, deprimerad och utmattningssyndrom. Ungdomar och barn behöver mer sömn än vuxna för att de ska växa och utvecklas på rätt sätt. 

Det finns en hel del du kan göra för att sova bättre. Det första du bör göra är att ta reda på orsaken till varför du sover dåligt. Det finns flera faktorer som kan bidra till dålig sömn och det finns inte mycket du kan göra innan du listat ut varför du inte kan sova. När du väl listat ut problemet finns det flera tips angående vad du kan göra. Skulle du inte veta varför du har svårt att sova eller inget av dessa tips fungerar är det kanske dags att söka hjälp hos vården. Svårt att sova? Tips på hur du sover bättre? Läs mer här nedan! 

Vanliga orsaker till sämre sömn 

Det finns flera vanliga orsaker till att en människa sover dåligt. Stress sägs vara den vanligaste orsaken. Känner du dig stressad kan du få svårt att slappna av samt att varva ner tillräckligt för att somna. När du väl somnat kan sömnen bli ytligare och du kan vakna tidigare än vanligt. En annan orsak till sämre sömn är om du inte har det tillräckligt tyst och mörkt i rummet. Har du till exempel störande grannar kan det bidra till att du får svårt att somna. Detsamma gäller ifall du inte släcker ner alla lampor och skärmar. Det sägs att du får bäst sömn i ett mörkt och tyst rum. 

Andra orsaker som kan göra att du inte sover lika bra är nikotin, alkohol och koffein. Är du snusare eller rökare har du större risk att vakna oftare under natten. Alkohol kan göra att du somnar snabbt men sover inte så djupt som du ska. Sömnen blir ytligare och du har större chans att vakna mycket tidigare än vad du är van vid. Koffein förklarar nästan sig själv. Kaffe, energidrycker eller en annan dryck med koffein blockerar adenosinreceptorerna i hjärnan vilket är ämnet som gör personer trötta. Hur mycket koffein du kan dricka utan att riskera en bra sömn varierar från person till person. 

De olika sömnfaserna 

Sömnen består i stort sett av olika faser. Varje fas sägs pågå i cirka 90 minuter och den sovande växlar mellan faserna när vederbörande sover. Den första fasen kallas för insomningsfasen och det är den första du går igenom efter att du har lagt sig. Under den här fasen känner du sig dåsig och sedan somnar. Sömnen är fortfarande ytlig och du är väldigt lättväckt under insomningsfasen. Efter den här fasen börjar du sova djupare. Detta kallas bassömnen. Det är i denna fasen som kroppens återhämtning sker, Bassömnen och nästa fas; djupsömnen – är de viktigaste delarna i “sovandet”. Det är då du sover som djupast och hela kroppen vilar. 

REM-sömnen eller drömsömnen är fasen när du drömmer. REM står för rapid eye movement och under den här fasen arbetar hjärnan på ett liknande sätt som när du är vaken. Det är inte endast under REM-sömnen som du drömmer utan det kan ske nästan under alla sömnfaser. Du skiftar många gånger mellan de olika sömnfaserna under tiden som man sover. Den viktigaste fasen är dock djupsömnen, den ger kroppen och hjärnan en chans att återhämta sig ordentligt. Ifall du är intresserad av att lära sig mer om de olika sömnfaserna finns det mycket bra information att läsa på nätet. 

Vad du kan göra för att sova bättre 

Det finns många tips på vad du kan göra för att sova bättre. När du har tagit reda på orsaken till varför du sover dåligt är det enklare att hitta en lösning. Om du är osäker på varför du sover dåligt kan du testa dessa olika tips och se om något av dom fungerar. Känner du dig stressad och har svårt att sova på grund av det måste du självklart försöka minska din stress. Kan du inte undvika aktiviteten som stressar dig kan du prova på avslappningstekniker. Eller ta det lugnt ett par timmar innan du ska sova, få kroppen att slappna av på det sättet. 

Tränar du regelbundet kommer du många gånger sova bättre. Fysisk aktivitet gör att du mår bättre, det minskar även stress och gör att du blir naturligt trött. Det behövs i regel inte mycket fysisk aktivitet utan räcker med en halvtimme till en timmes promenad per dag. Andra förslag på vad du kan göra för att sova bättre är att inte använda mobilen eller datorn innan du ska sova. Skärmljuset sägs ska ha en dålig effekt på sömnen. Ytterligare ett tips är att du inte kopplar sängen med jobb och liknande. Det ska ses som en sovplats. Se även till att rummet är mörkt, tyst och svalt för bästa sömn. 

Hur vet du när det är dags att söka hjälp 

När är det dags att söka hjälp? Det är olika från person till person. Skulle du inse att sömnbristen börjar påverka ditt arbete, skola eller andra delar och du har provat lösa problemet själv kan det vara dags att söka hjälp. När du besöker en läkare får du svara på frågor om din sömn och vardag. Sedan kommer läkaren hjälpa dig att ta reda på anledningen till varför du sover dåligt och kan då rekommendera lösningar. Dessa lösningar kan bestå från allt mellan en kognitiv beteendeterapi till läkemedel. I mer allvarliga fall kan du få besöka ett sömnlaboratorium där läkarna får en bättre titt på hur din sömn ser ut. 

Sammanfattning 

Sömnbrist är något de flesta lider av någon gång i livet. Men sover du dåligt en längre tid kommer det börja påverka resten av dygnet. Du får svårt att koncentrera dig, du kan bli sjuk lättare och kroppen får helt enkelt inte en chans att återhämta sig. Det finns flera orsaker till varför du sover dåligt och med dessa finns det tips på hur du kan lösa det. Skulle du ha svårt att sova under en längre tid, några veckor, och inget av tipsen hjälper kan det vara en bra idé att söka hjälp. Det finns mycket bra hjälp att få. 

SHARE:
Hälsa 0 Replies to “Hur du sover bättre”