June 18, 2019

Hur gör du för att installera Windows 10?

Det första du behöver för att kunna installera ner Windows 10 är de tekniska möjligheterna som krävs för installation. Det vanligaste är kanske att du redan har en äldre Windows-version och genom den får möjlighet att uppgradera till Windows 10. Det som sker då är inte egentligen en installation, utan just en uppgradering av det system du redan har installerat. För att kunna installera Windows 10 behöver du ha tillgång till installationsfiler via en DVD-skiva eller på ett usb-minne. Du behöver också ha en dator med DVD-spelare eller usb-ingång så datorn kan läsa från den enhet där du har installationsfilerna. 

Anledningen till att du inte kan installera från nätet, från någon molntjänst eller liknande, är att datorn som en del av installationen kommer tömmas på alla inställningar och i stort sett all mjukvara. Därför kan den inte nå internet medan du installerar operativsystemet. Kanske låter det onödigt att faktiskt göra en installation och i många fall kan det räcka med en uppgradering. Fördelen med att göra själva installationen är att datorn verkligen töms på vägen och i och med det kan fungera snabbare och mer effektivt efter installationen. Ska du ändå byta operativsystem är det ett bra läge att låta datorn få en nystart. 

Innan du börjar 

Det är viktigt att du förstår att alla filer kommer försvinna från din dator när du installerar ett nytt operativsystem. Därför behöver du spara alla filer du vill behålla på andra enheter. Kanske har du en portabel hårddisk eller en molntjänst där du kan spara det du vill ha kvar. Ta gärna en säkerhetskopia också, det är alltid riskabelt att ha filerna på bara ett ställe. Blir det problem med dem där kan du förlora dem helt. Har du varit med om att förlora filer till exempel genom en kraschad hårddisk vet du säkert att det är något värt att undvika om det är möjligt. 

Det kan också vara bra att skriva ner vilka program du har installerade på din dator. Kanske tänker du att du minns vilka det är du använde Det är säkert sant när det handlar om de program du oftast använder, men de som du bara använder någon gång per år, och de du spenderade två hela dagar på att googla fram och sedan laddade ner från ett särskilt ställe? Minns du exakt vad de heter och var du hittade dem? De flesta program kommer gå att använda på ditt nya operativsystem, men de måste ominstalleras. Vet du vilka program det är kommer det bli mycket lättare. 

Krav på datorn där du ska installera Windows 10 

Datorn behöver ha en processor som är 64-bitars- eller 32-bitars (CPU). Det finns två olika versioner av operativsystemet som passar för de olika typerna av processor. Vet du inte vilken typ du har kan du gå till Kontrollpanelen, välja System och titta på Systemtyp. Känner du dig osäker på om hårdvaran på din dator i övrigt fungerar för Windows 10 kan du kolla med tillverkaren av datorn, det brukar finnas information på hemsidan som visar om datorn är kompatibel med olika system. I stort sett alla nyare datorer har vad som behövs för att du ska kunna använda Windows 10 på datorn. 

En sista sak som är bra att kolla innan du startar installationen är om du använder Office 2010 eller någon tidigare version av Office. För att undvika att behöva betala för Office-paketet igen måste du ha produktnyckeln så du kan använda den när du ominstallerar programmet. Vet du inte var du hittar produktnyckeln kan du kolla på de hjälpsidor som finns online för Office. Samma sak gäller för andra program som du betalat för. Använder du programmen via en molntjänst eller liknande behöver du inte ha koll på någon produktnyckel, det gäller bara nedladdade program som är installerade på din dator. 

Att starta installationen 

När du är klar med alla förberedelser är det dags att sätta igång installationen. För att det ska fungera behöver du se till att datorn är rätt inställd, vilket i det här fallet betyder att datorn ska starta från den enhet där installationsfilerna finns. Du ställer in ordningen via den BIOS/UEFI som finns på din dator. Vet du inte hur du kommer dit får du kontrollera vad som gäller med supporten för din dator, eftersom det är olika som gäller i olika datorer. När du är där väljer du Boot Settings och ser till att den enhet där du har installationsfilerna står överst i listan. 

Spara sen och gå ut från BIOS/UEFI. Koppla in usb-minnet eller mata in DVD-skivan och starta om datorn. Då ska den starta på rätt sätt och sätta igång installationen automatiskt. Det du ser på skärmen är då att installationsprogrammet är igång. Det första programmet ber dig att välja är språk- och tidsinställningar. Förmodligen är inställningarna redan rätt, annars är det bara att ändra innan du klickar på Nästa. Efter de väldigt grundläggande inställningarna kommer du till en ruta där du ska ange din produktnyckel. En sån ska du ha fått när du skaffade filerna till usb-minnet eller DVD-skivan och du skriver in den där. 

Installationen fortsätter 

Innan installationen sätter igång på allvar ska du välja vilken version av systemet du önskar få installerat. Det är i stort sett alltid Windows 10 Home som är rätt alternativ. Vet du inte vilket alternativ du ska välja är det garanterat Windows 10 Home som är rätt. Du ska också acceptera villkoren för licensen och klicka i vilken typ av installation du vill göra. Där kan du välja mellan uppgradering och anpassad. Vill du installera systemet är det anpassad du ska välja. Du får också välja vilken hårddisk du vill att operativsystemet ska installeras på. Sen går installationen i stort sett av sig själv. 

Slutför installationen 

Det tar ganska lång tid att installera Windows 10, så du kan gå och göra något annat under tiden. När datorn fått den tid den behöver och närmar sig slutet kommer du behöva göra några inställningar igen. Det handlar till exempel om att ange användarnamn för den som ska använda datorn och det är inga komplicerade val som ska göras. När systemet är färdiginstallerat behöver du bland annat uppdatera drivrutiner, installera virusskydd och göra liknande inställningar. Några program ingår i Windows standardsortiment, men förmodligen behöver du också installera program för att få den uppsättning du vill ha på din dator. 

SHARE:
Teknologi 0 Replies to “Hur gör du för att installera Windows 10?”