June 18, 2019

Hur du slutar röka

Att sluta röka kan vara väldigt svårt för många och särskilt om de har rökt en längre period av livet. Med hjälp av denna artikel kan du få några användbara tips för att lyckas på ett bättre sätt, även om du redan har försökt flera gånger. Att sluta med något beroendeframkallande kräver ofta en drastisk förändring i livet och det kan exempelvis vara att byta ut ett beroende mot ett annat. Många börjar träna aktivt när de slutar röka och endorfinerna och välmåendet av träningen byts ut mot suget av cigarretter. Du kan även använda dig av olika hjälpmedel för att begränsa mängden cigaretter du röker. 

Att trappa ner på rökningen kan fungera för vissa, medan andra behöver mer drastiska åtgärder. Du kan välja att sluta röka helt på dagen och då gäller det att hålla fast vid det beslutet. Detta är en utmaning i sig, men de som verkligen bestämmer sig har lättare att bli rökfria än de som velar fram och tillbaka. När det gäller att sluta handlar det inte om att försöka, utan genomföra. Det tar lång tid innan kroppen slutar kräva nikotinet och du måste härda ut mycket smärta och obehag innan det värsta är över. De värsta dagarna är de första, och det vet de flesta om som försökt sluta. 

Sätt upp tydliga mål och var konsekvent 

Att sluta röka handlar mycket om självdisciplin och genom att sätta tydliga mål kan du genomföra det i flera steg. Börja med att skriva ned alla positiva aspekter med att sluta röka och jämför dem sedan med de negativa. Du kommer att bli överraskad över hur många positiva saker du hittar och bara kostnaden för cigaretter är en bra anledning att lägga ned rökningen. Hälsoaspekterna är också en stor del och du kommer må mycket bättre när du slutat röka, Kroppen anpassar sig väldigt bra till alla möjliga situationer och det gäller även rökning. Att bli överviktig eller rökare kan kroppen enkelt anpassa sig till. 

Det är däremot mycket svårare att ställa om kroppen och för att sluta röka krävs det att du är konsekvent. Det gäller att sluta helt, eller trappa ner successivt tills du inte behöver röka längre. Behovet av rökningen kommer från nikotinet och det är en substans som är oerhört beroendeframkallande. Många har jämfört det med samma kraft av beroende som heroin och det är inte så konstigt med tanke på hur mycket du får i dig när du röker dagligen. Du kommer även må väldigt dåligt ett tag, men oroa dig inte – det går över. Det tar tid för kroppen att släppa ett beroende. 

Fördelar med att sluta med rökning 

Det finns egentligen inga nackdelar med att sluta röka, förutom att det kan kännas skönt för stunden när du får nikotinet i kroppen. Det är kroppens belöningssystem som aktiveras och då mår du bra även om du får i dig gifter. När du slutar röka kommer du däremot att ha enklare att andas, du kommer sova bättre, dina lungor kommer återgå till normaltillstånd, du förlänger livet, samt att lukten av cigaretter försvinner från dina kläder och fingrar. Det finns egentligen enbart positiva aspekter med att sluta röka och din kropp kommer att tacka dig för att du slutar suga i dig gifter. 

Cigaretter består av många farliga gifter som du får i dig dagligen och egentligen är nikotinet det minst farliga jämfört med alla andra. Tobaksrök innehåller kväveoxid, cancerframkallande nitrosaminer och till och med arsenik som är ett dödligt gift. Tobaksrök innehåller även vätecyanid som används för att avrätta människor, och det är otroligt giftigt. Det må förekomma i små mängder, men även mindre mängder av ämnet kan få dig att få huvudvärk och yrsel, bara för att nämna några få negativa tillstånd. Som du säkert märker är det otroligt mycket gifter och farliga ämnen i tobaksrök och det är inget som en människa bör få i sig. 

Hjälpmedel för att sluta röka 

Idag finns många olika hjälpmedel att ta del av och dessa kan vara nikotinplåster eller tuggummin. Det främsta ämnet som orsakar beroendet är nikotin och genom att få i dig nikotin på andra medel än via giftig rök kan du trappa ned användandet successivt. Om du har rökt länge kan det vara svårt att släppa själva beteendet, men idag finns det e-cigaretter som du kan använda för att underlätta. Dessa kan rökas med olika smaker och du kan även få dem med nikotin. De är betydligt bättre för hälsan, även om det givetvis är bäst att sluta helt och hållet. 

Om vi jämför med vanliga cigaretter är e-cigaretter ett betydligt bättre alternativ och de kan användas för att trappa ned rökningen om det är svårt att sluta. Rökare har ofta svårast med själva handrörelsen och sugandet av cigaretten och då kan hjälpmedel som dessa vara bra. Några rökare börjar snusa istället för att röka och detta för att hålla beroendet vid liv utan att röka. Det är dock ingen bra idé eftersom även snus innehåller gifter, dock i mycket mindre skala än cigaretter. Den moderna forskningen har kommit väldigt långt när det kommer till rökning och det är faktiskt mindre rökare idag än någonsin. 

Byt ut beroendet mot något positivt 

Att byta ut ett beroende till någon positiv aktivitet kan vara ett utmärkt sätt att komma vidare från att vara rökare. Genom att exempelvis börja träna aktivt kan du belöna kroppen med endorfiner istället för nikotin och detta är något av det bästa du kan ge din kropp. Våra kroppar är gjorda för rörelse och rökning hämmar bara våra prestationer. De flesta idrottare är inte rökare av just denna anledning och de känner inte heller ett behov på samma sätt eftersom de belönar kroppen på ett bra sätt. Börja med löpning, cykling eller någon annan sport för att bli mer aktiv och byt ut beroendet mot en aktivitet. 

Sammanfattning 

Att sluta röka kan vara väldigt svårt, men det är inte omöjligt. Det finns många hjälpmedel att ta del av idag och du kan även byta ut ett beroende mot något positivt som träning. Då aktiveras kroppens belöningssystem, fast av helt andra anledningar. Försök att alltid sätta upp mål och var konsekvent när du bestämt dig för att sluta röka och gör en lista på fördelar över varför du bör sluta. Du kommer att bli förvånad när du sätter dig in i alla de faror och risker du utsätter dig för tack vare rökningen och detta kan vara en utmärkt motivator för att sluta. Lycka till! 

SHARE:
Hälsa 0 Replies to “Hur du slutar röka”